Kirjoitukset

52 films by women

Tein uudenvuodenlupauksen katsoa 52 naisen ohjaamaa elokuvaa, yhden vuoden jokaista viikkoa kohden. Vuotta on jäljellä vähän yli kaksi kuukautta ja vielä pitäisi katsoa 29 elokuvaa. Ehdotuksia otetaan vastaan!

Women in Film haastoi 2015 kaikki cinefiilit katsomaan vuodessa 52 naisen ohjaamaa elokuvaa. Tartuin haasteeseen erittäin luottavaisena sen suhteen, että kyllä minä tiedostavana elokuvien ystävänä näen 52 naisten tekemää elokuvaa vuodessa ilman syynäämistäkin. Laskeskeltuani katsomiani elokuvia minun täytyy kuitenkin korjata käsitystä itsestäni tiedostavana elokuvien ystävänä: vuotta on pari kuukautta jäljellä ja olen katsonut vasta 23 elokuvaa naistekijöiltä.

Puolivahingossa 52 elokuvan tavoitteeseen ei tilastoiden perusteella niin vain pääsekään. Esimerkiksi Study of Women in Television and Film -keskuksen jokavuotisen Celluloid Ceiling -selvityksen mukaan vuonna 2016 Hollywoodissa 250 menestyneimmän elokuvan ohjaajista vain 7 % oli naisia. Kathryn Bigelow on ainoa nainen, joka on ohjannut parhaan elokuvan Oscarilla palkitun elokuvan. Jane Campion taas on ainoa naisohjaaja, joka on palkittu Cannesissa Kultaisella palmulla.

Tästä on houkutus päätellä, että ehkä naiset eivät ole vain niin hyviä elokuvantekijöitä kuin miehet. Harvey Weinstein -skandaalin pitäisi ihan viimeistään osoittaa, että naisia ei pidä poissa alalta pelkästään kunnianhimon puute tai mikään muu oletettu naisten ominaisuus, jolla on perusteltu milloin milläkin alalla naisten vähyyttä. (Viimeisin kunniamaininta menee kokki Kari Aihiselle, jonka mukaan naiset eivät voi olla huippukokkeja, koska synnyttävät. Hyvä Kari.)

On aika pieni asia – joskaan ei välttämättä helppo – kiinnittää enemmän huomiota siihen, kenen tekemiä elokuvia katsoo ja ostaa määrätietoisesti lippuja myös niihin naisten tekemiin. Terveeseen elokuvaruokavalioon kuuluu erilaisten elokuvien katsominen erilaisilta tekijöiltä.

ELOKUVATEOLLISUUDEN sukupuolittuneisuus ei tietenkään kiteydy pelkästään naistekijöiden määrään. Merkitystä on myös sillä, minkälaisia elokuvia naiset pääsevät ohjaamaan ja minkälaisiin elokuviin he saavat rahoitusta ja kuinka paljon. Samaisen Celluloid Ceiling -selvityksen mukaan naiset tekevät suhteessa eniten dokumentteja ja draamaa. Kauhu- ja toimintaelokuvien tekijöissä on taas suhteessa vähiten naisia.

Samaten 52 elokuvan haaste puuttuu vain siihen, kuinka vähän näemme naisten tekemiä elokuvia. Se ei haasta meitä pohtimaan, kuinka paljon näemme rodullistettujen naisten elokuvia, transtaustaisten naisten elokuvia, vammaisten naisten elokuvia ja lesbo- tai pan-naisten elokuvia. Epäilemättä niistä 23 naisen tekemästä elokuvasta, jotka olen nähnyt tänä vuonna, suurin osa on valkoisen, hetero-oletetun naisen tekemä, joka on kotoisin Yhdysvalloista.

KAKSI kuukautta on lyhyt aika katsoa 29 elokuvaa varsinkin, kun käytettävissä oleva vapaa-aika pitäisi käyttää gradun pakertamiseen (esimerkiksi juuri nyt, kun näpyttelen tätä). Aion silti yrittää, joten ehdotuksia otetaan vastaan. Helppous on valttia, joten jos elokuva on nähtävillä Yle Areenassa, Netflixissä tai HBO Nordicissa tai se on tällä hetkellä levityksessä tai osa Orionin ohjelmistoa, tartun ehdotukseen todennäköisemmin.

Vuonna 2017 katsomani elokuvat, joiden ohjaaja on nainen (viimeisimpänä katsomani elokuva ensimmäisenä). HUOM! Lista päivitetty 1.1.2018:

 1. Kohta 18, Maarit Lalli
 2. Please Give, Nicole Holofcener
 3. Family Files / Perheeni tarina, Mari Soppela
 4. Saamelaisveri, Amanda Kernell
 5. Kasvot, kylät, Agnès Varda, JR
 6. The Falling, Carol Morley
 7. Loving Vincent, Dorota Kobiela, Hugh Welchman
 8. The Bad Batch, Ana Lily Amirpour
 9. Whip it!, Drew Barrymore
  ***
 10. Hobbyhorse revolution, Selma Vilhunen
 11. Lumotut, Sofia Coppola
 12. Love and Anarchy, Lina Wertmüller
 13. The Fits, Anna Rose Holmer
 14. Close-Knit, Naogo Ogigami
 15. Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset, Hannaleena Hauru
 16. Risk, Laura Poitras
 17. Mansfield Park, Patricia Rozema
 18. Meek’s Cutoff, Kelly Reichardt
 19. Wonder Woman, Patty Jenkins
 20. The Jane Austen Book Club, Robin Swicord
 21. The Babadook, Jennifer Kent
 22. The New Rijksmuseum, Oeke Hoogendijk
 23. Casting JonBenet, Kitty Green
 24. Hääheila, Claire Kilner
 25. Odottamaton ehdotus, Anne Fletcher
 26. Daughters of the Dust, Julie Dash
 27. Janis: Little Girl Blue, Amy Berg
 28. Kedi, Ceyda Torun
 29. The Apology, Tiffany Hsiung
 30. Hooligan Sparrow, Nanfu Wang
 31. Toni Erdmann, Maren Ade
 32. Selma, Ava Duvernay

Kuva: katsaus Orionin konehuoneeseen Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin aikaan.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s